Beitragsseiten

Welkom op de homepage van ons dorp.

Sommer

Helminghausen is het meest westelijke dorp van de gemeente Marsberg en ligt midden in het natuurpark Diemelsee, slechts enkele honderden meters van de Diemeltal stuwdam. Het dorp ligt in een bergachtig gebied, typisch voor de regio Hochsauerland. Het hoogteverschil varieert van 330 tot 595 meter. De Eisenberg is met 595 meter boven zeeniveau de hoogste berg van de gemeete Marsberg.

Sommer

In Helminghausen vindt u rust, en ongerepte natuur, maar toeristische voorzieningen ontbreken natuurlijk niet. Zowel boven de stuwdam aan de Diemelsee als eronder vindt u hotels, vakantiewoningen en de typische duitse  „Gasthöfe" . Bovendien is er een overvloed aan wandelroutes, een tennisveld, minigolf, en een groot aantal watersportmogelijkheden, En wie tussendoor even de rust will ontvluchten: Helminghausen ligt op slechts 15 autominuten van de touristische trekpleister Willingen.

Het dorp ligt in een prachtig en voornamelijk aan de natuur

overgelaten landschap. De bedding van de rivier de Diemel is tot aan de Giershagener Molen blijvend tot beschermd natuurgebied bestempeld. Met een klein beetje geluk ziet u hier zelfs de zeldzame ijsvogel.

In detail vindt  u hier de volgende recreatiemogelijkheden.


WANDELEN

Helminghausen is een kruispunt van veel interregionale wandelroutes. Aussicht

 

X1 De lange afstandsroute X1 (Plackweg) loopt van Hagen via Altena, Arnsberg en Brilon over een lengte van 144 km naar Helminghausen. De Westfaalse X1 eindigt officieel bij de kerk in Helminghausen, maar kann via de Hessense X1 (Sternweg) tot aan Münchhausen worden gevolgd.

X15 De langeafstandsroute X15 loopt van Salzkotten via Wünneberg naar Helminghausen, en van hier verder via Willingen naar Dillenburg.

Hessenweg 1 loopt door Helminghausen zoals de X1 (Sternweg), maar dan verder naar Korbach, Biedenkopf en limburg over een totale lengte van 320 km tot aan Eltville am Rhein.

De Sauerland-Waldroute Werd in 2008 geopend en loopt over een lengte van 240 km van Iserlohn via Arnsberg naar de Diemelsee, door Helminghausen en verder naar Marsberg.

De Diemelsteig begint aan de Diemelsee in heringhausen en loopt over een totale lengte van 54 km via Adorf, Flechtdorf en Hemmighausen am Dommelturm naar de Diemelsee. Vervolgens gaat de route langs de zuidoever naar Helminghausen. Van hieruit gaat het over de Eisenberg en de St. Muffert terug naar Heringhausen.

Als alternatief kunt u ook de heenweg lopen vanuit Heringhausen, en bij de aanlegsteiger de terugweg per schip aanvaarden. Deze route is op de borden aangegeven als Fährschiffwanderweg FW.

Naast de lange afstandsroutes zijn er natuurlijk ook veel kortere routes die met bewegwijzering zijn aangegeven.


FIETSEN

Er zijn meerdere interregionale fietsroutes rond Helminghausen. Fietsen

De Diemelradweg loopt van de oorsprongvan de Diemel bij Usseln over een lengte van 110 km tot aan Bad Karlshafen en sluit daar aan op de Weserradweg. Na 20 km komt de fietsroute dwars door Helminghausen.

De fietsroute R49 komt op zijn route van NordHemmern naar Hallenberg ook door Helminghausen en volgt dan de route van de Diemelradweg.

Op het fietspadnetwerk van Nordrhein Westfalen en hessen zijn vele fietsroutes goed aangegeven. Wie een fietsvakantie plant kan zich via de sites van Radroutenplaner NRW Of Radroutenplaner Hessen informeren over alle mogelijke routes.


ZWEMMEN

In de zomer is er niets mooier dan zwemmen in de Diemelsee. image

Het strand van Helminghausen ligt aan de zuidoever van het stuwmeer. Er is een zwemponton, een speeltuintje, een snackbar, kleedhokjes en een douchegelegenheid. Iets verderop vindt u een hondenstrandje.

In Heringhausen vindt u een strand met een terras aan het water met een zwemponton en een glijbaan, en nog een tweede strand bij de camping Hohes Rad, met 2 zwempontons.

 

Bij slecht weer zijn er verschillende mogelijkheden om toch te zwemmen. In Heringhausen (3 km)  vindt u een klein binnen en buitenbad, met sauna en whirlpool.zwemmen in de  Diemelsee

Het Lagunenbad in Wilingen heeft alles wat u van een zwemparadijs verwacht. Een 125 meter lange glijbaan, een 45 meter lang ‚Black Hole' met lichteffecten, En een 3 meter brede golf glijbaan waar 4 mensen naast elkaar naar beneden kunnen glijden over een lengte van 23 meter.

Nog een zwemparadijs vindt u in Bad Arolsen (24 km) . Freizeitbad Arobella

Bovendien is er nog een binnenbad in Marsberg (15 km) Hallenbad mit Saunalandschaft

En het zwembad in Hoppecke.  Hallenbad in Hoppecke (12 km).

 

 


WINTERSPORT

winter

Helminghausen ligt vlakbij het wintersportcentrum Willingen (15 minuten autorijden). Jaarlijks wordt hier een wedstrijd om de wereldbeker bij het Schansspringen gehouden. Er zijn vele mogelijkheden om zelf te skieen, te langlaufen of te rodelen.

Voor de skiërs  is er een kabelbaan (1400 meter lang), 11 skilift's  (30 tot 1400 meter lang). Het hoogteverschil is maximaal 240 meter. Er zijn sneeuwkanonnen, automatische betalings- en toegangssytemen, piste toezicht, en het allermodernste piste-onderhoud.

Rond Willingen ligt in de winter 90 km langlaufpiste. De Loipen liggen op een hoogte van 580 tot 843 meter. Zes Loipen hebben een DSC certificering.

Bovendien zijn er 7 skischolen en 10 skiverhuurbedrijven.

Wie gewoon wat wil sleeën kan dat doen aan de Skihang Ritzhagen of in het Snow & Sun park bij de Sonnenlift. Sinds kort kan dit ook 's avonds, bij kunstlicht.

Sleetje rijden kan natuurlijk ook in helminghausen. In de bedding van de Diemel ligt een helling die onder kinderen erg geliefd is.


SCHAATSEN

 

Naast het Lagunenbad in Willingen ligt de ijshal die met een korte onderbreking na Pasen het hele jaar open is. De ijsvloer meet 60 bij 30 meter. Eislaufen

Bij aanhoudende vorst is het 's winters ook mogelijk om op de Diemelsee te schaatsen.MINIGOLF

Minigolf

Midden in het dorp, naast het oude landgoed vindt u het minigolf parcours. De baan werd in 1976 aangelegd in samenwerking met de gemeente Marsberg en de Touristenvereniging Helminghausen. De minigolfbaan is geopend van Pasen tot oktober.

 WATERSPORT:

ZEILEN

HeringhausenDe Diemelsee is met een wateroppervlak van 1,65 km2 erg geschikt voor zeilers. Zeilboten met een lengte tot 15 meter zijn toegestaan. Schepen met een lengte bovend e 5,5 meter zijn meldingsplichtig.

 


ROEIEN / WATERFIETSEN / ELEKTRISCHE BOOT

Wie een stukje wil varen kan een roeiboot, een waterfiets, een elektrisch bootje of een speedboat  huren. Er zijn verhuurbedrijven aan de kant van helminghausen (Bootsverleih Koch) en aan de kant van Heringhausen. (Bootsverleih Reimann).

Bovendien kan de DIemelsee worden verkend aan boord van het Fährschiff St.Muffert.

DUIKEN
Ongeveer 100 meter van de stuwdam aan de voet van de Eisenberg ligt de Duikersbocht. Hier is de oever relatief steil, en is het zicht onder water goed.

In het naburige Messinghausen ligt het onder duikers bekende 'blauwe meer'. Het meer is een ondergelopen kalkmijn, op een hoogte van bijna 500  meter en is beroemd door haar ongebrukelijk heldere water. Het zicht is ongeveer 20 meter, en er kan gedoken worden naar een diepte van maximaal 45 meter.

KANOKano

Kanovaren op de Diemelsee

Onder deskundige begeleiding is r de mogelijkheid om te kanoen op de Diemelsee. Het riustige water is ideaal voor jonge gezinnen en beginners.

Wildwater kanoen op de Diemel.

Vanuit Helminghausen kan men op de Diemel met de kano talrijke stroomversnellingen afvaren, naar Padberg en Bredelar., zelfs naar Marsberg of indien gewenst in de richting Warburg. De Diemel is een unieke natuurlijke wildwater rivier, vol bochten, met stroming,. Vanuit een kano ervaart u de prachtige natuur vanuit een heel ander perspectief.VISSEN

See

Door de uitgestrekte oeverwerken heeft de Diemelsee zich inmiddels bewezen als een prima viswater. Snoeken tot een gewicht van 10 kilo, snoekbaarzen tot 7 kilo, baarzen tot anderhalve kilo worden regelmatig gevangen. In het meer zit ook veel paling, beekforel en regenboogforel.

 

Door de overvloed aan Brasems, voorns en alvers zijn er ook veel roofvissen. Sinds de jaren 70 werden daarom regelmatig meervallen uitgezet. Sinds 10 jaar gebeurt dat niet meer, maar nog altijd worden er kleine meervallen gevangen. Men gaat inmiddels er vanuit dat de vis zich in de Diemelsee kan voortplanten. En er zijn al exemplaren tot 25 kilo gevangen.

In de Diemelsee kan het hele jaar met veel succes gevist worden. Het seizoen begint met het vissen op roofdieren zoals de snoek. Hetzij vanaf het ijs, vanaf de oever, of vanuit een boot.

In het voorjaar wordt op baars gevist.

In juni kan de snoekbaars weer gevangen worden. Ook palingen, forellen, kopvoorns en zeelt zijn  dan een populaire bijvangst.

Vanaf midden juli wordt gevist op snoek, snoekbaars, baars, en paling.

Door de dalende temperaturen groeien vanaf september de kansen op het vangen van een grote roofvis. Oktober, november en december zijn de beste maanden voor het vangen van roofvis.

Wanneer de Diemelsee met door een dikke ijslaag is bedekt is het de beurt aan de ijsvissers. Dik ingepakt vangen ze voornamelijk snoek en snoekbaars.

Hengelbenodigdheden vindt u bij:

  • Angelparadies Diemelsee, Padberger Straße 19, Helminghausen, Tel. 02991/908309

  • Angelgeräte Koch, Am Knochen 1, 34519 Diemelsee-Heringhausen, Tel. 05633/5290

  • Gaststätte Immenhof, 34519 Diemelsee-Heringhausen, Seestraße 28, Tel 05633/321


    BALSPORTEN

De sportvelden van Helminghausen ligen aan de Diemeltalweg. Daar vindt u het goed verzorgde voetbalveld. Bovendien vindt u hier een volleybal- en een badmintonveld, en atletiekvoorzieningen. Alle sportvelden zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Naast het voetbalveld ligt de tennisbaan.

Deze kan per uur gehuurd worden (8 euro / H)

Aanvragen kunt u doen in het Gasthof zum Diemeltal (Tel. 02991-200) Of bij de voorzitter van de tennisafdeling (02991-6358).

Een tennishal vindt u in Bredelar.

Naast de Schutzen halle kan straatvoetbal gespeeld worden.

In het centrum van het dorp, op net terrein van de minigolfbaan, vindt u een tafeltennistafel.

VERDERE VRIJETIJDSBESTEDINGEN

De Helminghauser activiteiten kalender vindt u hier

Bioscopen vndt u in Willingen, Marsberg en Brilon.

Het pretpark FORT-FUN ligt op 25 km in Olsberg.

Groot plezier voor de allerkleinsten is het Allwetter-Erlebnispark in Korbach. (LaLeLu land)

Er zijn 2 zomerrodelbanen in de omgeving:

Erlebnisberg Sternrodt bei Bruchhausen

Skigebiet Ritzhagen in Willingen

Er ziojn 2 Kartbanen in de omgeving:

Family-Funcenter in Niedersfeld

Kart- und Bowlingcenter in Willingen

Een nieuwe en moderne sport is het indoor klimmen. De klimhal van Willingen heeft 320 m2 klimwand, tot een hoogte van 10 meter.

Een bijzonder muziekevenement is de Briloner Musiksommer die elk jaar van midden juni tot midden augustus gratis en in de open lucht plaatsvindt.

Hier vindt u de links naar de evenementenkalenders van Brilon en Marsberg, en het cultuurprogramma Kulturprogramm Korbach.