Beste vakantie-gasten !

Het Sauerland zonder Schützenfest is als een Sauerland zonder bergen!

In bijna elke plaats in het Sauerland vindt men een „Schützenverein" waar bijna elke mannelijke inwoner lid van is. Eenmaal per jaar op een vaste datum viert elke plaats zijn Schützenfest. Op dit Schützenfest komen vele familieleden, bekenden, vrienden en gasten, jong en oud, van heinde en ver bij elkaar om dit feest gezamenlijk te vieren. In Helminghausen wordt dit belangrijkste feest traditioneel in het eerste weekend van augustus gevierd. De organisator van dit feest is de plaatselijke Schützenverein „St. Sebastianus" die op een meer dan 100-jarig bestaan terug kijkt.

Wij nodigen u van harte uit samen met familie, vrienden en kennissen het Schützenfest mee te vieren in Helminghausen am Diemelsee.

Al meer dan 60 jaar wordt daarbij een mooie en in het Sauerland unieke traditie gehandhaafd:

Bij het Vogelschieten op maandag wordt eerst de Schützenkoning onder de Schützen en daarna onder de gasten een „Gästekönig" vastgesteld. Beide koningen kiezen een konigin en beide paren staan dan in het middelpunt van het feestgedruis. Als teken van zijn „koningswaarde" wordt hem de koningsketting uitgereikt, waaraan de medailles van zijn voorgangers hangen.

Voor het begleiden van de gastenkoning staan twee koningsofficieren klaar om hem bij vragen te helpen en te advisieren.

Met zijn gekozen koningin wordt hij tijdens de optocht uit zijn pension opgehaald door Schutters en daarna gaat de tocht naar de Schuttershal waar zijn koningsschap op de juiste wijze gevierd wordt.

Als beloning krijgt de Gastenkoning een bedrag van 100 € Deelname aan volgende Schützenfesten wordt graag gezien doch is geen verplichting.

Gastenkoning kann elke meerderjarige mannelijke vakantiegast worden die in Helminghausen in een gasthof, pension, vakantiewonung of de camping bij de kerk resp. op de camping Kotthausen / Seehof zijn vakantie doorbrengt. Voor meer informatie omtrent het Schützenfest staan de Schützenbrüder ten allen tijde beschikbaar.

Wij wensen u een prettige tijd in Helminghausen, veel plezier, mooie Schützenfestdagen, goede stemming en natuurlijk goed weer.

Schützenbruderschaft Helminghausen